Een laadpaal kopen? Lees deze 7 tips voor het aanschaffen van een laadpaal.

Een laadpaal aanschaffen is een onderwerp dat veel vragen oproept bij zowel zakelijke als particuliere kopers. En daarom wordt er op het wereldwijde web ontzettend veel over geschreven. Om tussen deze honderden artikelen toch een helder overzicht te krijgen hebben we besloten om, aan de hand van de ervaring en vragen van onze klanten, jullie een overzicht te geven met 7 tips voor het aanschaffen van een laadpaal.

7 tips voor het aanschaffen van een laadpaal:

1. Welke laadpaal modellen zijn geschikt voor mijn elektrische auto?

De eerste tip waar we mee beginnen is de vraag die als eerste gesteld moet worden, namelijk: welke laadpaal heb ik nodig om snel en efficiënt te laden? Laadpalen zijn er in verschillende soorten en maten. Daarom is het belangrijk om eerst uit te zoeken aan welke wensen uw laadpaal moet voldoen. Zo zijn er laadpalen met een vaste kabel en laadpalen zonder kabels (indien u zelf al een kabel heeft). Daarnaast kun je bepalen welk laadvermogen gewenst is en hoeveel aansluitingen de laadpaal moet hebben. Bent u in het bezit van 2 elektrische auto’s of is het een laadpaal aan de zaak waarbij klanten en werknemers hun EV kunnen laden? Dan is een duo lader een mooie oplossing. Zoekt u een lader voor 1 elektrische auto dan zijn de enkele laders geschikter. Daarnaast is het ook belangrijk om te bedenken of extra beveiliging een vereiste is om te bepalen wie er wel of niet kan laden.

2. Kies voor een slimme laadpaal

Allereerst is het goed om te weten wat een slimme laadpaal is. Een slimme laadpaal houdt een eigen stroomverbruik bij, zodat u altijd direct ziet hoeveel het opladen van de auto u heeft gekost en welk deel van de stroomrekening van het gewone huishouden afkomstig is. Daarbij zijn slimme laadpalen verbonden met het wifi-signaal in huis en communiceren met uw auto, de app en mogelijk zelfs uw zonnepanelen. Zo krijgt u inzicht in de stroom die verbruikt is tot op de sessie nauwkeurig.

Wat is het verschil met een ‘domme’ laadpaal. De normale laadpalen hebben vanzelfsprekend deze functies niet. Dit is omdat ze gewoonweg niet verbonden zijn met het internet en dus niet in staat zijn om te communiceren. Een normale laadpaal werkt door deze te ‘unlocken’ met een tag/laad pas/pincode om vervolgens een EV op te laden.

Toekomstgericht is het zeker aan te raden om een slimme laadpaal te kiezen. En dit is ook te zien in de markt. Bijna alle modellen die op de markt gepresenteerd worden zijn ‘slim’.

Onder tip 4 is te lezen wat slimme laders nog meer kunnen, laadgedrag en of het nodig is om aanpassingen te doen in de meterkast.

3. Kan mijn laadpaal laden met groene stroom uit mijn zonnepanelen?

Ja dit kan! Mits u een slimme laadpaal kiest. Automatisch dus de tip om uw laadpaal te koppelen met uw zonnepanelen. Zo laadt u de groene stroom van de zon rechtstreeks naar de accu van uw voertuig. Onze modellen zijn allemaal uitgerust met een slimme meter. Zo is de Business Duo Pro ook uitgerust met een app om alles in bij te houden. Krijg op deze manier volledige controle over hoe en wanneer uw elektrische auto moet worden opgeladen. Zo is er in veel gevallen geen andere aansluiting meer nodig in de meterkast.

4. Welke aanpassingen zijn er nodig in mijn meterkast?

We verklapten het al een beetje. Veel mensen zijn bang dat hun hele meterkast overhoop moet, maar geen zorgen! Meestal worden EV ’s nachts opgeladen. Maar stel je komt thuis na het werk en sluit de auto aan. Vervolgens wordt nog vlug de wasmachine aangezet terwijl beneden gekookt wordt op een inductiekookplaat. Geen zorgen! Kies je voor een slimme laadpaal dan zal op dat moment de prioriteit voor het opladen van de auto pas gegeven worden wanneer de piek in stroomvraag afneemt. Zo wordt de meterkast niet te veel belast en zal de auto op een geschikt moment weer sneller gaan laden.

5. Bekijk of er subsidie beschikbaar is

Dit is een belangrijk stukje om even in te duiken voor het aanschaffen van een laadpaal. De overheid heeft groot ingezet op de toekomst van elektrisch rijden, en het kan lucratief zijn om dit goed uit te zoeken voordat u overgaat op elektrisch rijden. Want als er subsidie is dan is het jammer om er geen gebruik van te maken. Een particuliere koper van een nieuwe elektrische auto kan vanaf 1 juli 2020 profiteren van € 4.000,- subsidie. Om aanspraak te maken op deze subsidie geldt wel een voorwaarde. De aanschaf subsidie geldt voor elektrische voertuigen met een prijs van maximaal € 45.000,-. Dit betreft tevens de grens voor de zakelijke rijder om te profiteren van 8% bijtelling. In de markt is direct terug te zien dat automerken hierop (gaan) springen. Er zullen dus veel nieuwe, goedkopere elektrische auto’s verschijnen. De keuze voor een elektrische auto waarbij de subsidie toegepast kan worden zal dus flink toenemen. Denk bijvoorbeeld aan de Volkswagen ID.3, MG SV EV, Peugeot e-208 of de Skoda Citigo e-iV.

Omdat ook de vraag naar gebruikte elektrische auto’s flink toeneemt, geniet ook de koper van een occasion van financiële voordelen. Deze krijgt namelijk € 2.000,- van het aankoopbedrag terug. Om fraude met de nieuwe regeling te voorkomen zal de subsidie enkel worden verstrekt als de EV is aangeschaft via de ‘vakhandel’. Dit betreft dus het kopen van een elektrische auto via een garagebedrijf of dealer organisatie. Bij onderlinge particuliere verkoop kan geen aanspraak worden gemaakt op de aanschafsubsidie.

Onze tip is om zowel particuliere als zakelijke subsidie goed uit te zoeken, want dit kan per gemeente verschillend zijn. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de huidige regelingen. Meer uitleg vindt u op de site van de Rijksoverheid.

Meer informatie over de subsidie van laadpalen?

De financiële ondersteuning in de vorm van aanschafsubsidie voor de nieuwe en gebruikte elektrische auto’s komt bovenop een aantal bestaande subsidies en regelingen. Voor particulieren betreft dit onder andere de vrijstelling van BP en motorrijtuigenbelasting (MRB). Daarnaast kan men profiteren van een verlaagd belastingtarief voor openbare laadpalen. Hierbij geldt tot 2021 dat de energiebelasting voor laadpalen met een vaste aansluiting lager is.

Direct een subsidie aanvragen?

Dit kan via de website van de rijksoverheid.

subsidie op elektrische auto's
subsidie op elektrische auto's

6. Paal- of wandmontage?

Denk vooraf goed na over de plek van de laadpaal. Het enige wat de overheid vereist is dat zowel de laadpaal als de auto op privéterrein (bedrijventerrein) moet staan. Vervolgens is het slim om na te denken over waar de auto(‘s) komen te staan die geladen moeten worden. Worden ze naast een muur geparkeerd dan ligt een wandmodel voor de hand. Moet de laadpaal in de vrije ruimte geplaatst worden, dan kom je uit bij een paalmodel.

7. 1 of 3 fase laadpaal kopen?

Over het algemeen kun je kiezen uit een 1-fase laadpaal of 3-fase laadpaal.

De korte uitleg: Een 3-fase laadpaal is sneller maar wel duurder in aanschaf. 3-fase laden moet wel ondersteund worden door de auto én de meterkast.

De lange uitleg: Het aantal fasen staat simpel gezegd voor het aantal stroomkabels met 230V (of meer) dat het huis binnenkomt. Veel (oudere) huizen hebben een 1-fase meterkast. Bij nieuwbouw wordt meestal gekozen voor een 3-fase meterkast. Een laadpaal die 3 fasen gebruikt, levert meer elektra tegelijkertijd dan een laadpaal met slechts 1 fase.

Conclusie is dat een 3-fase laadpaal alleen zin heeft wanneer de auto dit ondersteunt, en wanneer er een 3-fase meterkast aanwezig is. Een 3-fase laadpaal heeft alleen zin indien de auto dit ondersteunt en er een 3-fase meterkast aanwezig is.

Bonus tip: Vraag de experts!

Waarom zelf het wiel uitvinden als dit al voor u gedaan is. Of het nu gaat over subsidie of over de aansluiting van uw zonnepanelen. Experts helpen u graag om tot de juiste keuze te komen.

En daarom willen we u tot slot nog graag wijzen op het volgende. Bent u op zoek naar een vakkundig bedrijf dat alles onder 1 dak heeft? Wij komen graag met u in contact over de mogelijkheden die wij bieden. Heeft u andere vragen of opmerkingen dan kunt u hier contact opnemen.

Direct een oplossing

Bel met één van onze experts voor een vrijblijvend advies op maat!

+31 (0)6 365 294 06

*Onze data wordt niet gedeeld voor marketing doeleinden en zal uitsluitend gebruikt worden om onze service te verbeteren,

2020-05-23T13:48:23+02:00