Elektrische laadpaal bouwplaats

Elektrische laadoplossingen voor de bouwplaats

Het beeld op de bouwplaats is langzaam aan het veranderen. Mede door het gebruik van elektrisch materieel wordt het stiller, schoner en veiliger op de bouwplaats. De regels in de bouwsector zijn ook aan het veranderen, ook voor de bouwmachines. De uitstoot van bouwmachines moeten worden beperkt om aan de klimaateisen te voldoen, maar ook voor de gezondheid van iedereen die met de machines werkt. Deze verandering gaat niet vanzelf, om dit materieel optimaal in te zetten zijn nieuwe oplossingen nodig. Elektrisch laden voor bouwmachines wordt noodzaak, daarom is Laadpaal Twente bezig met de ontwikkeling van een mobiele laadoplossing voor bouwmachines.

“Elektrisch laden op de bouwplaats is geen toekomst meer!”

Energietransitie:

Tegenwoordig is er bijna geen sector meer waar de energietransitie niet hoog op de agenda staat. Zo zien we dat dit in de logistiek zeer belangrijk is, ook op het gebied van intern transport. Ook de bouwsector verduurzaamd in een rap tempo. Dit komt mede door de stikstofdiscussie, maar ook door veranderende wet- en regelgeving. Zo kunnen bouw- en grondverzet bedrijven in veel gevallen verplicht worden om hun op diesel draaiende apparatuur te vervangen door accu-elektrische modellen, zoals de graafmachines en wielladers.

Bedrijven hebben een inspanningsplicht om dieselmachines waar mogelijk te vervangen. Deze mogen over het algemeen niet langer binnen gebruikt worden en ook niet buiten als mensen in de omgeving van de machine moeten werken. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en heeft ook raakvlakken met het thema veiligheid en werkcomfort. Bouwers die anticiperen op de stikstofdiscussie gaan al snel volledig over op elektrische machines. Hiervoor moeten ze wel beschikken over systemen om de elektrische bouwplaats goed te kunnen managen, zoals een oplaadstation dat de piekvraag aan kan.

Wetgeving speelt een rol

Uiteraard speelt de wetgeving een rol in de overstap naar duurzame oplossingen. Voor de inzet van bijvoorbeeld heftrucks buiten is diesel nog steeds het best vertegenwoordigd. Binnen is de elektrische aandrijving sterk in opkomst. Dit heeft te maken met wetgeving, maar ook met de overgang waar we ons samen hard voor maken. Door meer te kiezen voor elektrisch, wordt niet alleen het klimaat gespaard door verminderde CO2-uitstoot, maar ook de luchtkwaliteit verbetert door minder uitstoot van NOx, fijnstof.

Dit laatste is ook relevant vanuit het oogpunt van de gezondheid van medewerkers. Momenteel moeten alle voertuigen met een hefvermogen tot 4 ton binnen elektrisch zijn. Op termijn wordt die grens verhoogd naar 8 ton. Elektrische laadpalen op de bouwplaats gaan dus gemeengoed worden.

Tijdelijke laadoplossing bouwmachines

De elektrificatie in de bouwsector maakt het mogelijk om uitstootvrij te werken in gebieden waar dat essentieel is. Denk hierbij aan binnenstedelijke gebieden of Natura2000 gebieden. Op die bouwplaatsen ontstaat een steeds grotere behoefte aan tijdelijke laadinfrastructuur. Dat vraagt om specifieke oplossingen.

Laadpaal Twente richt zich momenteel op het bouwen van een laadoplossing die gehuurd of gekocht kan worden voor gebruik op de bouwplaats. Deze mobiele laadpaal kan geplaatst, verankerd en verplaatst worden op de bouwplaats. Zo kunnen bouwbedrijven hun elektrische graafmachines, hoogwerkers en ander materieel op locatie opladen. Een dergelijke oplossing kan ook gebruikt worden bij evenementen en festivals om te voorzien in een laadoplossing.

Piekvraag naar stroom

De manier waarop gebruik gemaakt wordt van laadpalen op de bouwplaats, is heel anders dan bijvoorbeeld op de parkeerplaats voor auto’s van particulieren. In de bouw wordt steeds meer materieel elektrisch, zo wordt er onder andere meer en meer gebruik gemaakt van elektrische hoogwerkers. Het kan zijn dat er tientallen van deze elektrische hoogwerkers rondrijden op een enkele bouwplaats. Aan het eind van de dag moet dit materieel allemaal weer opgeladen worden voor de volgende dag. Iedereen plugt de hoogwerker aan het eind van de werkdag in en gaat naar huis. Dit zorgt voor een gigantische piekvraag naar stroom in een korte tijd. Hierdoor raakt het stroomnetwerk overbelast en kan niemand zijn werk doen de volgende dag. Een oplaadstation is de oplossing. Deze is verplaatsbaar en in staat om de hoge piekvraag gedoseerd te verwerken.

Zo’n oplaadstation is voorzien van een load balancer. Allereerst is het belangrijk om te weten hoe de hoogwerkers opgeladen moeten worden. Deze zijn voorzien van dynamische laders. Vooral in het begin vragen dynamische laders veel vermogen. Naarmate de tijd vordert neemt dat af. Een load balancer zorgt ervoor dat het gevraagde vermogen in het begin beter verdeeld wordt over de verschillende laders. Wordt de belasting op één of meerdere laders te hoog? Dan schakelt de load balancer deze tijdelijk uit. Dit is dus een intelligent systeem dat ervoor zorgt dat alle aangesloten apparatuur wordt opgeladen terwijl de energievoorziening intact blijft.

Bekijk ook:

Zakelijke laadpaal aanschaffen; bekijk de voordelen!

Elektrische laadoplossing op de bouwplaats

Ten slotte is het nog duurzamer wanneer bouwbedrijven een geheel elektrisch wagenpark hebben. Het prettige is dat u uw laadoplossing in dit geval haast continue gebruikt. Tijdens bedrijfsuren kunnen de auto’s van uw personeel opladen en wanneer ze naar huis gaat plugt u uw hoogwerkers en andere bouwmachines in.

De laadpaal op de bouwplaats is dus zeker geen toekomstmuziek, maar voor veel bouwbedrijven al realiteit. Voor wie anticipeert op de stikstofdiscussie is het zaak om na te denken over een juiste elektrische infrastructuur. Het hebben van een eigen mobiele laadoplossing is onmisbaar. Om u op weg te helpen hebben wij 7 tips op een rijtje gezet voor het aanschaffen van een eigen elektrische laadpaal. Wij begrijpen dat u in dit geval met een redelijk complex vraagstuk kunt zitten. Onze experts staan altijd voor u klaar om u te helpen tot de juiste keuze te komen.

Neem vrijblijvend contact op voor een advies op maat. Wij vertellen u graag meer over de oplossingen die wij bieden.

Direct een oplossing

Bel met één van onze experts voor een vrijblijvend advies op maat!

+31 (0)6 365 294 06

*Onze data wordt niet gedeeld voor marketing doeleinden en zal uitsluitend gebruikt worden om onze service te verbeteren,

2020-10-08T16:18:43+02:00